בפנימיית הנוער "מנוף" בעכו, מטפחים ומאלפים כלבים

 

חינוך אחר: כלבני העתיד מתחילים בגיל צעיר

 

בפנימיית הנוער "מנוף" בעכו, מטפחים ומאלפים בכלבייה המקומית כלבים המיועדים לשירות בכוחות הביטחון. המערכת חוסכת כסף, הכלבים זוכים ליחס חם והנערים נהנים מכל רגע. "התהליך שעובר עלי והיחסים שאני מפתח עם הכלבה, משפיעים גם על החיים שלי מחוץ לכלבייה, עם חברים ואנשים נוספים", מספר אחד החניכים

 "רציתי ללמוד בפנימייה ומצד שני חלום חיי הוא לעבוד עם בעלי חיים. פה גיליתי שאפשר להגשים את שני החלומות ביחד", כך אומרת מירית, נערה מנתניה המשתתפת בפרויקט מיוחד בכפר הנוער "מנוף" סמוך לעכו. במסגרת הפרויקט - שנחשף היום על ידי המשרד לביטחון פנים - עוסקים בשנה האחרונה עשרות בני נוער, אשר נפלטו ממסגרות חינוך רגילות, בגידול כלבים ואילופם לצורכי מערכת הביטחון.

 

הנערים מגדלים, מאלפים ומטפלים בכלבים עד הגיעם לגיל שנה. עם תום התהליך, מועברים הכלבים לרשות צה"ל, המשטרה ושאר זרועות הביטחון. הנערים עצמם, עם גיוסם לצבא, יוכלו לשרת ככלבנים בזרועות הביטחון השונות, בהם יחידות הכלבים של המשטרה, יחידת 'עוקץ' ואחרות.

 

במשרד לביטחון פנים ציינו את הרווח הכפול מהפרויקט: כלבים שעלות רכישתם ואילופם נמוכה מזו שהייתה עד היום, וסיוע לבני הנוער בתהליך החינוך והשיקום. לשם המחשה ציין היום דובר השר לביטחון פנים, סנ"צ יהודה ממן, כי עלות רכישת כלב מאולף בחו"ל לצורכי היחידות השונות נעה בין 3,000 ל-5,000 יורו, לעומת השקעה של כ-2,000 יורו בלבד בהכשרת כלב בארץ.



יורם האוזר, מרכז הפרויקט בכפר הנוער, סיפר כי מזה שבע שנים קיימת במקום כלבייה וכי בתחילה היו הגורים מועברים למערכת הביטחון לפני תהליך האילוף. על הקמת הפרויקט הוחלט לפני כשלוש שנים, בעקבות נפילתו של בוגר הכפר, אוריאל בר מימון, שעבד בכלבייה ואף רצה להיות כלבן, בעת שירותו הצבאי.

 

כאמור, הגורים שגדלים ומטופלים בכלבייה עוברים תהליך אילוף עד גיל שנה. אופן אילופם לקראת המשימות השונות של הצבא והמשטרה בהם ייקחו חלק – זיהוי חומרי נפץ וסמים על פי ריח, תקיפה, שמירה ועוד - נקבע על פי גזעו של הכלב. לאחר כשנה עובר הכלב 'מבחן' ואם נקבע כי הוא כשיר למשימתו, הוא מועבר למערכת הביטחון.


"העבודה בכלבייה משפיעה גם על היחסים עם חברים" (צילום: אחיה ראב"ד)

 

על סדר יומם של הכלבנים הצעירים מספר רמי (16), תושב טירת הכרמל. הוא וחבריו קמים מדי בוקר סמוך לשעה חמש ובמשך שעתיים מטפלים בבני טיפוחיהם ההולכים על ארבע. בערב זוכים הכלבים לשעתיים נוספות של טיפול. במהלך היום משולבות שעות אילוף גם בתכנית הלימודים של הנערים. בסיום השנה עוברים התלמידים בחינת בגרות ברמה של חמש יחידות בתחום בעלי החיים, עם התמחות במקצוע הכלבנות.

 

"אני מטפל ב'קטיה', כלבת רועה גרמני שמאומנת לתקיפה ושמירה", מספר רמי. "היא גם האימא של רבים מהגורים שאנחנו מאלפים פה בכלבייה. לעבוד עם כלבה שמאומנת לתקיפה זה תהליך שנותן הרבה כוח וסבלנות. התהליך שעובר עלי, היחס שאני צריך לתת לכלבה והיחסים שאני מפתח איתה, משפיעים גם על החיים שלי מחוץ לכלבייה - על יחסים עם חברים ועם אנשים נוספים". על רמת המחויבות של רמי וחבריו תעיד העובדה שהם מגיעים לכלבייה גם במהלך חופשותיהם.


חלק מהכלבים אומנו לתקיפה. תצוגת התכלית, היום (צילום: אחיה ראב"ד)

 

היום, לכבוד הצגת הפרויקט, נערכה תצוגה מיוחדת בכפר הנופש בה הציגו החניכים את הכלבים השונים כשהם עוברים מסלול מכשולים. כלבים אחרים, המיועדים לסיוע בלחימה בטרור, הפגינו יכולות איתור ותקיפת חשודים.

 

אחת מהכלבות - הדר - מיועדת לתפקידי גישוש וחיפוש אחר סמים וחומרי נפץ. בתצוגה היום החביאו מאמניה במקומות שונים דוגמיות

 ריח של סמים והיא הוכיחה שלמדה היטב את החומר ואיתרה אותם בקלות. המאמנת של הדר, מירית מנתניה, סיפרה כי הגיעה לפנימייה בשל אהבתה לכלבים ובעלי חיים.

 

"רציתי ללמוד בפנימייה ומצד שני חלום חיי הוא לעבוד עם בעלי חיים. פה גיליתי שאפשר להגשים את שני החלומות ביחד", אומרת מירית. "אני כבר יודעת שבתום התהליך הזה אעבוד עם כלבים גם בצבא, יש כבר כמה בוגרות כאן שמשרתות ביחידת עוקץ. אני לומדת הכל על הכלבים וזה נותן לי פתח לקריירה בעתיד - בווטרינריה או אפילו בספרות כלבים".

 

למקור הכתבה של אחיה ראב"ד ynet

 

לדיון בפורום