הצטרף: 04 מרץ 2005, 01:00 הודעות: 18873 מיקום: אתר אישי ציבורי של אלברט לוי
|
פסטיבל "מסרחיד" בעכו - ראיון עם סמדר יערון, המנהלת האמנותית
סמדר יערון, המנהלת האמנותית, מחדדת את המסר של האירוע, שנדחה למוצאי שבת בגלל צוק איתן: "זו אחת הדרכים הבודדות שאפשר להילחם בשנאה ובבערות. הפסטיבל נועד להביא את הישראלים להכיר עם שלם שיושב בינינו, ואנחנו לא מכירים אותו"
למרות הפסקת האש הרשמית, נערמים עוד ועוד מיילים על פסטיבלים המגיחים מהמקלט לראות הקלו המים בין מלחמה שאף פעם לא די לה. אחד הבולטים בהם הוא הפסטיבל העכואי "מסרחיד" ה-13, בניהולה האמנותי של סמדר יערון, אגדה עכואית בזכות עצמה. פסטיבל על טהרת הפלסטיניות, המהווה חממה ליוצרים בראשית דרכם, נועד לטיפוח יצירות חדשות וליצירת גשר בין תרבויות, ומלווה זו השנה הרביעית בתרגום לעברית.
בין ההצגות שיעלו במסגרת התחרותית: "אשתי הנכבדה" מאת רועי רשקס ובבימויו של שאדי סרור; "ירח בשערי דמשק" מאת המחזאי הסורי ממוצא פלסטיני, מועתז אבו סאלח והבמאית אמאל קייס; "אקדמיה לצחוק" של המחזאי קוקי מיטאני והבמאי סמיון קולגו; "זום" מאת חנא שמאס ובבימויו; "אביר בעת התבוסה"מאת המחזאי הסורי מוחמד אל-מארוט, בעיבוד ובבימוי מחמוד קדח; ו"השכן" מאת המחזאי נביל עזר ובבימויו.
סמדר, את לא חוששת לגורל המסר האחיד של פסטיבל "מסרחיד" על רקע הקרע בין ערבים ליהודים? "הפסטיבל הוא אחת התשובות לקרע הזה, ואחת הדרכים הבודדות שאפשר להילחם בשנאה ובבערות. הפסטיבל נוצר במטרה לפתח תיאטרון בערבית של תושביה הפלסטיניים של מדינת ישראל".
"המטרה השנייה הייתה ועודנה - להוות גשר בין תרבויות; להביא את הישראלים להכיר עם שלם שיושב בינינו, אנחנו לא מכירים אותו, ולא מדברים בשפתו - למרות שהם מדברים בשפתנו. לא כל שכן, אנחנו פוחדים ממנו, מסתייגים ממנו, רואים בו אויב. בין השאר כי אנחנו לא באמת מכירים את ההיסטוריה של העם הזה. לא את התרבות. לא את המאווים. לא את המורשת".
ואולי המציאות מוכיחה שמה שלא נעשה, הפצע הזה לעולם לא יתאחה, נהפוך הוא, יתגדל ויתעצם. לא מייאש? "המרכז לתיאטרון עכו עלה על הקרקע בתחילת שנות ה-80. מאז אנחנו חיים כאן בעכו, ומשתפים פעולה אמנותית עם הכוחות המקומיים. האמנים הנפלאים מעכו באים בעיקר מעכו העתיקה. בשבילנו זה עניין יומיומי, ויש חיבוק, אהבה וקבלה בינינו. אנחנו מייחלים שככה זה יהיה בכל מקום בארץ בין יהודים וערבים. אני לא חוששת, ספציפית רק לפסטיבל, אלא לעתידו של המרקם העדין ביחסי יהודים וערבים בארץ. באשר לייאוש, אני לא מכירה את המילה הזאת".
על מה הלכתם הפעם? "הפסטיבל מגלה את עצמו כל שנה מחדש, ומשקף את התכנים שמעסיקים את החברה הפלסטינית בישראל. מתחילת התהוות הפסטיבל, אנחנו שמים דגש על חומרים מקוריים, עם העדפה לדברים שנכתבים כאן לאחרונה. אנחנו מחפשים את העיסוק האמיתי בהוויית הקיום כאן. לא מעניין אותנו פסטיבל לתיאטרון קונבנציונלי. לפחות לא ברמת התכנים".
"המאפיין העיקרי השנה הוא העובדה שההפקות הן בנות שני משתתפים ומעלה, והפסטיבל שינה את הגדרתו מהצגות יחיד, לפסטיבל תיאטרון בשפה הערבית. רוב ההצגות הן קומדיה שחורה, שעושה שימוש רב בסרקזם, ציניות, הומור שחור ואירוניה".
מדוע? "אלה הכלים של האמן להתמודד עם כאב, ועם מצבים שלא נוח לומר את הדברים באופן בוטה וישיר, ואז התיאטרון פונה אל האלגוריה או אל הסאטירה. כךגם ה'מסרחיד' השנה. מחייכים במרירות".
היו השנה קשיים להרים את הפסטיבל? "למרות מה שנוטים לחשוב, הקשיים השנה לא היו יוצאי דופן. דחינו את מועד הפסטיבל, כי במקור הוא היה אמור להיות בעיצומה של המלחמה. אנחנו חיים כאן בעכו, עיר של קיום משותף, ולא פעם אומרים לנו שאנחנו חיים בבועה. עברנו כאן במהלך השנים משברים בחברה הישראלית, שתמיד איימו לפגוע בפעילות האמנותית המשותפת, אבל בפועל קרה בדיוק ההפך. המצב רק גורם לנו, אנשי המרכז לתיאטרון עכו, להיות יותר קרובים זה לזה".
איפה את רואה את הפסטיבל הזה בעוד עשור? "בעוד עשר שנים, באופן פרדוקסלי, אני מתפללת שלא יהיה יותר צורך בפסטיבל הזה, כמגשר בין תרבויות. אני מקווה שבעוד עשר שנים נוכל לעשות פסטיבל של תרבות פלסטינית, ממקום נורמטיבי של מפגשי תרבות מעשירים ומלמדים בישראל, בין מגזרים בכלל, ואנשים ואמנים בפרט".
"אני רואה התהדקות של שת"פים בין אמנים יהודים וערבים, כפי שקורה עכשיו, במידה רבה אפילו גדולה יותר. ולבסוף, אני מדמה שבעוד עשר שנים יתקיים כאן כבר תהליך של הכרות מעמיקה עם ההיסטוריה, ובעיקר התרבות של העם הזה, שקוראים לו העם הפלסטיני, ואנחנו מתעקשים, כמו ילדים קטנים, להמשיך לקרוא להם ערבים".
אז מה בסוף, את חיה בבועה או לא? "הבועה הזאת אמיתית לגמרי. זו מציאות החיים שלנו, ולכן זה יכול לקרות בכל מקום. אינשאללה".
פסטיבל "מסרחיד". פתיחה: 20.9, מוצ"ש, 20:30 . נעילה: 23.9. המרכז לתיאטרון עכו, גני הפסטיבל, ויצמן 1, עכו העתיקה. http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/624/ ... =875&loc=4