למה אסרה המדינה על הסופר מעכו לצאת מהארץ?
אנטואן שלחאת, שתירגם לערבית את חנוך לוין, ישעיהו לייבוביץ' וק. צטניק, קיבל צו עיכוב יציאה מהארץ "בגלל ביטחון המדינה". הסופר לא מבין למה הוצא הצו - לדבריו הוא עוסק רק בענייני תרבות ולא בפוליטיקה. בעדאלה מאיימים לפנות לבית המשפט אם הצו לא יבוטל
רועי נחמיאס ynet הסופר אנטואן שלחאת מעכו, לא מאמין שהמדינה לא מאפשרת לו לצאת מהארץ. "יציאתך מהארץ עלולה לפגוע פגיעה קשה בביטחון המדינה וזאת על ידי ניצול יציאתך מהארץ לצורך יצירת קשר עם גורמים עוינים שעלולים לפגוע בבטחון המדינה", נכתב במכתב שנחתם על ידי ראש הממשלה שמכהן גם כשר הפנים, אריאל שרון. צו איסור היציאה מהארץ של שלחאת בתוקף עד סוף השנה. בעוד ארבעה ימים, יוחלט האם להאריך את הצו ב-12 חודשים נוספים. שלחאת, סופר מפורסם, מבקר ספרותי ומתרגם אינו מבין במה מדובר. "עד כה לא קיבלתי הסברים מדוע נמנעה יציאתי מהארץ וממילא לא תכננתי לנסוע לשום מקום. כשאני כבר יוצא מהארץ, אני נוהג לנסוע לכנסים ולפגוש סופרים, אנשי רוח ועיתונאים, אני לא נפגש עם פעילים פוליטיים. איש לא חקר אותי, לא הוצג בפני החומר שבגללו הוחלט למנוע ממני לצאת מהארץ ואין לי שום הערכה מדוע החליטו לעשות זאת", סיפר שלחאת ל-ynet. לדבריו, זאת הפעם הראשונה שמונעים ממנו לצאת מהארץ, ואין לו כל עבר ביטחוני: "הכי רחוק שהלכתי זה פעילות פוליטית במסגרת מק"י בשנות ה-70 לפני יום האדמה", סיפר ל-ynet. לצפייה בצו איסור היציאה מהארץ שלחאת (49) יליד עכו, עסק בשנים האחרונות בסוגי כתיבה שונים. בין היתר, הוא כתב בעיתון "אל-איתיחאד", ערך את עיתון "פסל אל-מקאל" ותירגם לערבית יצירות ישראליות רבות. בין היתר הוא תרגם את "הדרך לעין חרוד" של עמוס קינן, "העימות" של ק.צטניק, "תיקון טעות" של בני מוריס וכן את "עם, ארץ, מדינה", של פרופ' ישעיהו ליבוביץ'. שלחאת תירגם את המחזות: "מלכת האמבטיה" של חנון לוין וכן את "גטו" של יהושוע סובול. במקביל הוא כתב דברי ביקורת על הספרות הערבית והפלסטינית. "עד אמצע שנות התשעים עסקתי רבות בפסטיבלי ספרות בעולם הערבי, אירופה וארצות אגן הים התיכון", הסביר. במרכז "עדאלה" לא המתינו זמן רב ומיהרו לשלוח אמש מכתב ללשכת ראש הממשלה ולמשרד הפנים בבקשה לבטל מייד את הצו הזמני המונע משלחאת לצאת מהארץ וכן "לספק מייד את החומר שעל בסיסו אמורה להישקל מניעת יציאתו של מר שלחת מהארץ לתקופה של 12 חודשים לאחר יום 31.12.2005". "הינכם נדרשים לבטל לאלתר את הצו הזמני המונע את יציאת מר שלחת מהארץ. מדובר בהפרה בוטה לזכות החוקתית העומדת למר שלחת לצאת את הארץ, והמעוגנת בסעיף 6 לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. לא פחות חמור מכך, ההפרה הבוטה לזכותו החוקתית של מרשי נעשתה תוך הפרה נוספת לדין, והיא זכות היסוד העומדת לו להליך הוגן. מר שלחת לא נשמע בטרם נפגעה בצורה אנושה זכותו לעזוב את הארץ, וגם לא נאמר לו מה הבסיס העובדתי לשלילת זכויותיו החוקתיות בטרם סגירת שער הארץ בפניו מפני יציאתו", כותב, בין היתר, עו"ד מרואן דלאל מטעם "עדאלה". בעדאלה שוקלים לפנות לערכאות משפטיות, "במידה ובקשותינו לא ייענו באופן מיידי, נפנה לערכאה המוסמכת נגד ההחלטות הבלתי חוקיות והשרירותיות הפוגעות בצורה בוטה בזכויות החוקתיות של מר שלחאת". ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "צו איסור היציאה מהארץ הוצא לאנטון שלחאת בשל קיומו של חשש ממשי כי יציאתו לחו"ל תנוצל לצורך יצירת קשר עם גורמים עויינים ולביצוע מעשים העלולים לפגוע בבטחון המדינה". מקור הכתבה ynet